Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ανεβαίνει κατακόρυφα και η ζήτηση ελεφαντόδοντου, αγαπημένου «υλικού» της μεσαίας τάξης της Κίνας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας, την τελευταία δεκαετία, έχει δημιουργήσει μια ολοένα αυξανόμενη μεσαία τάξη, που διαθέτει τα χρήματα για να αγοράσει ελεφαντόδοντο, το οποίο στην κινεζική κουλτούρα θεωρείται σημαντικό και ιδανικό για δώρο.
 

Υπάρχουν πολλά καταστήματα που πουλούν έργα τέχνης από ελεφαντόδοντο που μπαίνει νόμιμα στη χώρα, αλλά επίσης υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς οι παράνομες εισαγωγές από την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία πολλαπλασιάζονται. Ειδικοί υποστηρίζουν, μάλιστα, πως το 70% του παράνομου ελεφαντόδοντου διοχετεύεται στην Κίνα, όπου το κιλό πωλείται στο αστρονομικό ποσόν των 2.300 ευρώ.
 

«Περίπου πέντε τόνοι ελεφαντόδοντου μπαίνουν με νόμιμο τρόπο στην κινεζική αγορά κάθε χρόνο, ωστόσο η πραγματική ποσότητα ελεφαντόδοντου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Κι όλοι κάνουν τα στραβά μάτια, αφού η κατάσταση αυτή τους συμφέρει» τονίζει στους «Times» του Λονδίνου ένας Κινέζος ερευνητής, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.