Για να φανερώσει το σκληρό πρόσωπο του νεοναζισμού η πόλη Σβέρτε δημιούργησε μία μέρα πρόληψης ειδικά για νέους. Πρώην νεοναζί μιλούν σε μαθητές για την προσωπική τους ιστορία με στόχο, την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των εφήβων λίγο πριν την ενηλικίωση τους.

Σε μία από τις εκδηλώσεις που γίνονται αποκλειστικά για νέους, πρώην μέλη νεο – ναζιστικών οργανώσεων μιλούν στους μαθητές των σχολείων για την προσωπική τους εμπειρία μέσα από τη συμμετοχή και δράση τους σε αυτές.
 

Ο Ζάσα δεν θέλει αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα. 20 χρόνια μετά την αποχώρησή του από οργανώσεις νεοναζί αισθάνεται ακόμα ότι απειλείται. Την Ημέρα Πρόληψης κατά των Νεοναζί «μιλά» σε μαθητές της πρώτης Λυκείου σε σχολείο της πόλης Σβέρτε κοντά στο Ντόρτμουντ στη Ρηνανία – Βεστφαλία:
 

«Περνούσα όλη μου τη μέρα κάνοντας κόλαση τις ζωές των άλλων. Αυτό μου έδινε ένα αίσθημα ικανοποίησης. Με κάθε νέο θύμα αισθανόμουν και πιο σημαντικός»

Προειδοποιήσεις προς τους μαθητές
 

Ο Ζάσα συνειδητοποίησε στη φυλακή το σφάλμα του. Κατάφερε να αποχωρήσει από τους κόλπους των νεοναζί με τη βοήθεια της οικογένειάς του. Δέχθηκε πολλές απειλές ιδίως όταν αποφάσισε να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο κατά της ακροδεξιάς.
 

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφάσισε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς βίας, όπως στη σειρά ομιλιών που οργάνωσε το σχολείο του Σβέρτε. Στους μαθητές λέει ότι δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους μιας και οι νεοναζί αναζητούν συνεχώς νέους, οι οποίοι θα ασπασθούν την ιδεολογία τους.
 

«Είμαι της άποψης ότι όλα όσα μου συνέβησαν θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα από σας. Ακόμη και κι αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε».
 

Η ευρύτερη περιοχή της βιομηχανικής πόλης του Ντόρτμουντ έχει απασχολήσει αρκετές φορές τον γερμανικό τύπο με τη δράση και τις επιθέσεις νεο – ναζιστικών ομάδων.

TAGS