Ενώπιον της οικονομικής εισαγγελίας θα καταθέσουν ο Λουΐς Μπάρθενας, πρώην ταμίας του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στις προπαρασκευαστικές διαδικασίες που ξεκινούν για την υπόθεση των «κρυφών δωρεών» στο PP.   Τόσο ο Μπάρθενας όσο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι (το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση) επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει διαπραχτεί καμία παρανομία.  

Την Τετάρτη, η οικονομική εισαγγελία ξεκινά τις ακροάσεις για να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να κινηθεί διαδικασία για το ζήτημα. Ενώπιόν της θα βρεθεί ο Λουΐς Μπάρθενας αλλά και ο Χόρχς Τρίας και ο Άλβαρο Λαπούερτα.   

Η εισαγγελία έχει ήδη λάβει τα έγγραφα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η El Pais, και τα οποία η εφημερίδα υποστηρίζει ότι είναι τα «κρυφά κατάστιχα» του Μπάρθενας για την καταγραφή παράνομων δωρεών από επιχειρήσεις σε πορεία σχεδόν δύο δεκαετιών.  

Επιπλέον, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι στα βιβλία εμφανίζονται και οι πληρωμές στελεχών του ΡΡ, ανάμεσα στα οποία είναι και ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι.  

Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι «ούτε πήρε, ούτε έδωσε» μαύρο χρήμα, όπως είπε και στη συνέντευξη Τύπου για το θέμα το περασμένο Σάββατο.