«Επικίνδυνη ενέργεια» χαρακτήρισε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε την απόφαση κινεζικής φρεγάτας να βάλει στο στόχαστρο του ραντάρ της ιαπωνικό πολεμικό πλοίο.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, είπε ότι η ενέργεια θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε «απρόβλεπτες καταστάσεις» και κάλεσε την Κίνα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», αποφεύγοντας μία «περιττή κλιμάκωση» της έντασης.

Χθες, ο ιάπωνας υπουργός άμυνας Ιτσουνόρι Ονοντέρα αποκάλυψε το περιστατικό, προσθέτοντας ότι έλαβε χώρα στις 30 Ιανουαρίου στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, κοντά στα διεκδικούμενα και από τις δύο χώρες νησιά, τα οποία η Ιαπωνία αποκαλεί Σενκάκου και η Κίνα Ντιαογιού.

Σύμφωνα με τον Τόκιο, αντίστοιχη επιθετική κίνηση από πλευράς Κινέζων είχε γίνει και κατά ιαπωνικού ελικοπτέρου μερικές ημέρες νωρίτερα.

Η διαμάχη των δύο μεγάλων δυνάμεων για τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού έχει κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά τη αγορά, από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, τριών από τα οκτώ ακατοίκητα νησιά από τον ιδιώτη ιδιοκτήτη τους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.

Η Ιαπωνία έχει υποβάλει ήδη επίσημη διαμαρτυρία στο Πεκίνο για το τελευταίο περιστατικό.