Να διακόψει την υλική στήριξη σε ένοπλες ομάδες στο έδαφος της Υεμένης ζήτησε από τον ιρανό ομόλογό του ο πρόεδρος της Υεμένης, Μανσούρ Χάντι, μετά την ανακάλυψη από την ακτοφυλακή της χώρας φορτίου με πολεμικό υλικό, κυρίως πυραύλους και ρουκέτες.

Το φορτίο πιστεύεται ότι είχε σταλεί από το Ιράν.

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, αρνείται κάθε σχέση με το πολεμικό υλικό, το οποίο ανακαλύφθηκε επάνω σε σκάφος, σε μία επιχείρηση την οποία συντόνιζε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Παρά την ιρανική άρνηση, ο Χάντι επικοινώνησε με τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στον οποίο πραγματοποίησε έντονο διάβημα.

«Πρόκειται για αντιαεροπορικούς πυραύλους, εκρηκτικές ύλες και γενικότερα οπλισμό που μόνο συγκεκριμένες χώρες της Μέσης Ανατολής διαθέτουν», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Υεμένης Αμπντέλ-Ραχμάν Χανάς.

Αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον θεωρούν ότι το φορτίο προοριζόταν για τους σιίτες μειονοτικούς αντάρτες Χούδι, οι οποίοι διατηρούν βάσεις στο βόρειο τμήμα της κατά πλειοψηφία σουνιτικής Υεμένης.

Σε εικόνες της κρατικής τηλεόρασης της Υεμένης εμφανίζονται ο υπουργός Εσωτερικών και ο αρχηγός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να περιεργάζονται τον οπλισμό ο οποίος κατασχέθηκε.

Η ανακάλυψη του φορτίου αναμένεται να βαθύνει το χάσμα μεταξύ Σανάα και Τεχεράνης, με δεδομένες τις υποψίες ότι το Ιράν συνεργάζεται και με αποσχιστές στο νότιο τμήμα της Υεμένης..

Τον Ιούλιο του 2012, οι υεμενικές αρχές είχαν ανακοινώσει την εξάρθρωση κατασκοπευτικού δικτύου, στο οποίο ηγούνταν πρώην διοικητής των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.

Η Υεμένη αποτελεί βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή του Περσικού Κόλπου στη μάχη κατά της Αλ Κάιντα.
Το κίνημα των Χούδι είναι σιιτικό, ωστόσο έχει δογματικές διαφορές από το σιιτικό δόγμα το οποίο ακολουθείται στο Ιράν.