Με τον τρόπο του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ αγνόησε τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αρνούμενος να παρευρεθεί στην μίνι σύνοδο παρουσία και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ με στόχο το συμβιβασμό στην πρόταση Κάμερον για μείωση του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν μάχη για συμφωνία επί του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1 τρισ. ευρώ, ο Ολάντ ηγήθηκε μίας τριμερούς μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προφανώς αποφάσισε να αντιταχθεί στην Ντάουνινκγ Στριτ.

Ο Κάμερον συνάντησε την Άνγκελα Μέρκελ και τους δύο ευρωπαίους επικεφαλής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Χέρμαν βαν Ρομπάι, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας.

Στη συνάντηση περίμεναν και τον Φρανσουά Ολάντ για περισσότερο από μία ώρα. Οταν ο Ολάντ δεν εμφανίστηκε, ο Ρομπάι, που προήδρευε της συνόδου, του τηλεφωνούσε επανειλημμένα για να τον καλέσει στη διαπραγμάτευση.

«Ο Ολάντ δεν απαντά στο κινητό του», είπε ο Ρομπάι. «Οι Γάλλοι παίζουν σκληρά, πολύ σκληρά, περισσότερο από το Νοέμβριο»,πρόσθεσε.