Δυνάμεις της Γαλλίας και του Τσαντ οι οποίες προσβάλουν θέσεις των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι κατέλαβαν το αεροδρόμιο και την πόλη της Τεσαλίτ, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Σε δήλωση η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου, αναφέρεται ότι κομάντος των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έπεσαν με αλεξίπτωτα και στη συνέχεια κατέλαβαν το αεροδρόμιο.

Πενήντα στρατιώτες στάλθηκαν ταυτόχρονα για να διασφαλίσουν τον έλεγχο της Τελασίτ, η οποία απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τους συνοριακούς σταθμούς Μάλι - Αλγερίας.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, εξάλλου, βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση κατά στρατιωτών του Μάλι στην πόλη Γκάο.

Ο βομβιστής προσέγγισε τους στρατιώτες με μοτοσυκλέτα πριν ενεργοποιήσει ζώνη με εκρηκτικά, τραυματίζοντας έναν από τους ένστολους.

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση αυτοκτονίας η οποία γίνεται γνωστή στο Μάλι, μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη χώρα για την αναχαίτιση των ισλαμιστών ανταρτών, η οποία άρχισε στις 11 Ιανουαρίου.

Στην πρωτεύουσα Μπαμάκο, ο στρατός της χώρας εισήλθε σε στρατόπεδο των ειδικών δυνάμεων στο οποίο είχε ξεσπάσει οργανωμένη στάση, αφήνοντας «πολλούς τραυματίες», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επρόκειτο για ανταρσία μελών της επίλεκτης ομάδας των «Κόκκινων Μπερέδων», η οποία αρνούνταν μεταθέσεις και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters παραμένουν πιστοί στον ανατραπέντα πρώην πρόεδρο του Μάλι Αμαντού Τουμάνι Τουρέ.