current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση14:31

Έλεγχοι στη Βρετανία για το κρέας αλόγου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη πως λαζάνια γνωστής εταιρείας περιείχαν κρέας αλόγου.

Δημοσίευση 14:31’
αρθρο-newpost

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη πως λαζάνια γνωστής εταιρείας περιείχαν κρέας αλόγου.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποκάλυψη πως λαζάνια γνωστής εταιρείας περιείχαν κρέας αλόγου.

Η υπηρεσία για την ασφάλεια των τροφίμων στη Βρετανία διέταξε τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων να ελέγξουν όλα τα προϊόντα με επεξεργασμένο βοδινό κρέας, ενώ η σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος ζήτησε να ενημερωθούν επισήμως οι καταναλωτές για το εάν θα πρέπει να τρώνε επεξεργασμένο βοδινό κρέας.

Μετά τα μπιφτέκια, DNA αλόγου βρέθηκε και σε προμαγειρεμένα, κατεψυγμένα λαζάνια της εταιρείας Findus, σε ποσοστό από 60 έως 100%. Η εταιρεία απέσυρε τα λαζάνια από τα ράφια των σουπερμάρκετ.

Τον Ιανουάριο σε δοκιμές που είχαν γίνει σε προϊόντα που διέθεταν αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία εντοπίστηκαν μικρές ποσότητες κρέατος αλόγου.

Τα προϊόντα (που ήταν ιρλανδικής προέλευσης) αποσύρθηκαν ενώ οι ιρλανδικές υγειονομικές Αρχές είπαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών.

Το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου έχει αγγίξει και άλλες χώρες εκτός από τη Βρετανία. Ανάμεσά τους την Ισπανία, τη Βρετανία, την Πολωνία και τη Γαλλία, ενώ στο πελατολόγιο ιρλανδικής εταιρείας παραγωγής μπιφτεκιών είχε βρεθεί και η Ελλάδα.

Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, η αρμόδια υπηρεσία της Βρετανίας διέταξε τις εταιρείες τροφίμων να ελέγξουν όλα τα προϊόντα με επεξεργασμένο βοδινό κρέας και να παραδώσουν τα αποτελέσματα μέχρι την επομένη Παρασκευή.

Μάλιστα, η βρετανική υπηρεσία διέταξε ελέγχους για να διαπιστωθεί εάν τα λαζάνια περιείχαν και την καρκινογόνο ουσία φενιλβουλταζόνη, ένα φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό.

Η επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας για την ασφάλεια των τροφίμων δήλωσε στο BBC ότι είναι πολύ πιθανό πίσω από το σκάνδαλο να κρύβονται «εγκληματικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά της η βουλευτής των Εργατικών, Μέρι Κριχ, σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος κατηγόρησε τους υπουργούς της κυβέρνησης ότι «προσποιούνται ότι αυτό δεν συμβαίνει».

Εξέφρασε φόβους ότι θα ακολουθήσουν και νέες αποκαλύψεις από την βιομηχανία τροφίμων.

Πηγή: in.gr


σχετικα αρθρα