Το πράσινο φως έδωσε ο σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS), όπου φυλάσσεται η κληρονομιά του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, του ισόβιου ηγέτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vecernje novosti του Βελιγραδίου.
Στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, η πρώην προεδρία της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) αποθήκευσε τους θησαυρούς του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο μετά το θάνατό του.

«Στις αρχές της εβδομάδας στείλαμε επιστολή στο δικαστήριο του Βελιγραδίου, ενώπιον του οποίου διεξάγεται συζήτηση για την κληρονομιά του πρώην προέδρου. Αναφέραμε ότι ως νόμιμοι διάδοχοι της προεδρίας της SFRJ συμφωνούμε να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια. Εκπρόσωπος του προεδρικού γραφείου, ο οποίος θα παραστεί στο άνοιγμα ορίστηκα εγώ» δήλωσε ο Όλιβερ Άντιτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ο δικαστής θα ορίσει την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια και πρώτα θα αναζητηθεί κατάλογος με τα πολύτιμα αντικείμενα που περιέχουν.

Συγκεκριμένα, σε 11 σάκους που φυλάσσονται στην Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας, όπως υποθέτουν δικηγόροι, ενδέχεται να βρίσκονται οι τελευταίοι έξι προεδρικοί μισθοί του Τίτο, συγγραφικά δικαιώματα, χρυσός και κοσμήματα. Εκεί βρίσκεται ό,τι κατασχέθηκε μετά το θάνατο του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας από την προεδρική βίλα.

Οι δικηγόροι των κληρονόμων του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι ικανοποιημένοι με την απόφαση του προέδρου της Σερβίας.