Σχεδόν 5.000 Σύροι περνούν καθημερινά τα σύνορα της χώρας τους για να αποφύγουν τον εμφύλιο πόλεμο ή τις διώξεις, αριθμός σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εκτιμά ο ΟΗΕ που προειδοποιεί ότι μέχρι το καλοκαίρι –ή ίσως και νωρίτερα– ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ή το 4-5% του πληθυσμού της χώρας, θα είναι σε κάποια από τις γειτονικές.

«Πρόκειται για πραγματική κρίση», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες μιλώντας για αύξηση τον Ιανουάριο κατά 25% από μήνα σε μήνα στους καταγεγραμμένους αριθμούς προσφύγων. Οι περισσότεροι από τους 150.000 που διέφυγαν τον περασμένο μήνα πέρασαν στο Λίβανο και την Ιορδανία.

Η Αρμοστεία έχει απευθύνει έκκληση να διατεθούν ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των προσφύγων. Η Τουρκία που έχει και αυτή δεχτεί μεγάλο κύμα προσφύγων (είναι περίπου 177.000 σε 16 στρατόπεδα και πολύ άλλοι σε συγγενείς τους) έχει διαθέσει 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις Αρχές της.

Παράλληλα, η UNICEF προειδοποίησε ότι σε όλη τη Σύρια οι ελλείψεις σε νερό είναι όλο και πιο συχνές και εξαιρετικά εμφανείς ενώ πολλές φορές τα αποθέματα είναι μολυσμένα, βάζοντας τη ζωή των παιδιών σε κίνδυνο.

Η έκθεση του οργανισμού επισημαίνει ότι τα δίκτυα ύδρευσης και απολύμανσης σε μεγάλα αστικά κέντρα έχουν πλέον σοβαρά προβλήματα ενώ πολλοί –μεταξύ τους και παιδιά– ζουν χωρίς να τηρούνται οι όροι βασικής υγιεινής. Ασθένειες όπως η ηπατίτιδα Α γίνονται όλο και πιο συχνές, επισημαίνεται.