Προβάδισμα νίκης φαίνεται ότι διατηρεί η ιταλική κεντροαριστερά εν όψει των εκλογών της 24ης-25ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταίες σφυγμομετρήσεις.

Για το σχηματισμό κυβέρνησης, ωστόσο, η συμμαχία γύρω από το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα χρειαστεί κατά τα φαινόμενα την κοινοβουλευτική στήριξη του κεντρώου μπλοκ, του οποίου ηγείται ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Η κεντροαριστερά συνεχίζει να προηγείται του Λαού της Ελευθερίας, του συντηρητικού πόλου ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με επικεφαλής το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τη θεαματική άνοδο του τελευταίου το τελευταίο διάστημα.

Σε μια προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών ερευνών από το πρακτορείο Reuters, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι λαμβάνει ποσοστό 34,7%, 5,7 μονάδες μπροστά από τη συμμαχία του Μπερλουσκόνι, η οποία λαμβάνει 29%.

Το αντιθεσμικό «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο έρχεται τρίτο με 16%, ενώ ο συνασπισμός κεντρώων πολιτικών δυνάμεων υπό το Μόντι λαμβάνει 13,6%.

Η πλειοψηφία της κεντροαριστεράς στη Βουλή, εάν τα παραπάνω ποσοστά επιβεβαιωθούν στις κάλπες, είναι εξασφαλισμένη, δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο και για τη γερουσία, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι θα χρειαστούν συμμάχους για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Οι έδρες στην ιταλική Γερουσία μοιράζονται ανά περιφέρεια, ενώ οι νικητές κερδίζουν υψηλά μπόνους εδρών.