Στο μικροσκόπιο μπαίνουν για πρώτη φορά τα οικονομικά της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας, καθώς η νέα νομοθεσία υποβάλλει τις βασιλικές δαπάνες σε αυστηρό έλεγχο από διακομματική επιτροπή της Βουλής.
Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο ο τρόπος ζωής της βασιλικής οικογένειας ζημιώνει τους Βρετανούς φορολογούμενους.

Η κρατική χορηγία προς τη βασίλισσα της Αγγλίας για φέτος θα είναι 32 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή θα αυξηθεί κατά 16% σε σχέση με το περασμένο έτος.Η επιτροπή της Βουλής για τις δημόσιες δαπάνες, από την οποία θα εξεταστούν οι βασιλικές χορηγίες, έχει τη φήμη ότι είναι πολύ αυστηρή απέναντι στους βουλευτές και τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν το δημόσιο χρήμα και, όπως αναφέρει η «Daily Telegraph», αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

«Δεν πρόκειται να είμαστε ενοχλητικοί, αλλά θα ελέγχουμε κάθε δαπάνη της βασίλισσας για να διαπιστώσουμε ότι το κοινό αποζημιώνεται για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει» εξηγεί ο βουλευτής των Εργατικών, Οστιν Μίτσελ, μέλος της επιτροπής.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της «Daily Telegraph», η επιτροπή της Βουλής θα ζητήσει από τους Γουίνδσορ να αξιοποιήσει τα ανάκτορα για να συγκεντρώσει πόρους και χρήματα. Αυτή τη στιγμή τα δύο παλάτια της βασίλισσας στο Σάντριγκαμ και το Μπαλμόραλ παραμένουν κλειστά για τον κόσμο και η συντήρησή τους στοιχίζει εκατομμύρια λίρες. Τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ είναι ανοιχτά μόνο το καλοκαίρι και η επιτροπή αναμένεται ότι θα εισηγηθεί να παραμένουν ανοιχτά όλο τον χρόνο.

Ο έλεγχος των οικονομικών της βασιλικής οικογένειας θα ικανοποιήσει το μικρό κίνημα που ζητά την κατάργηση της μοναρχίας και απαιτούσε ανέκαθεν ελάφρυνση των φορολογουμένων από τη βασιλική χορηγία.

Πηγή: ethnos.gr