Καλύτερο συντονισμό των συναλλαγματικών πολιτικών, για την αποφυγή πιθανώς καταστροφικών συνεπειών στο παγκόσμιο εμπόριο, ζητεί ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

«Αναγνωρίζω τον κίνδυνο μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης. Προειδοποιήσαμε πρόσφατα την ιαπωνική κυβέρνηση σχετικά με τα αντίστοιχα βήματα προς την υποτίμηση του γεν», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil.

«Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο διεθνές νομισματικό σύστημα προκειμένου να αποφύγουμε τις αρνητικές επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο», ανέφερε, προσθέτοντας πως γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός εντός του G7, του G20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, ένα ισχυρότερο ευρώ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρωζώνης. Αντιθέτως, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Φινλανδία θα αποδεικνύονταν πιο ανθεκτικές. «Αλλά οι νότιες χώρες θα είχαν προβλήματα με τις εξαγωγές τους σε άλλα μέρη του κόσμου», εξήγησε.

Οι δηλώσεις Ρεν έρχονται τη στιγμή που «φουντώνει» η διαμάχη μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, σχετικά με το αν οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών από την άνοδο του ευρώ.