Νέο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, τη μεταποίηση και άλλους τομείς για την στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να προαναγγείλει ο Μπαράκ Ομπάμα στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για την Κατάσταση του Έθνους. 
Οι ΗΠΑ περιμένουν τα βασικά της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου στο διάγγελμα «διακήρυξη προθέσεων» για τη δεύτερη θητεία του.

Ενώ οι περισσότερες προβλέψεις για τη φετινή πορεία της αμερικανικής οικονομίας δεν βλέπουν την ανεργία κάτω από το 7,5%, η ομιλία του προέδρου θα δώσει βάρος περισσότερο στην αγορά εργασίας παρά στα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση που επικαλείται το Reuters, ο Ομπάμα πρόκειται να σκιαγραφήσει σχέδια για νέες επενδύσεις στις υποδομές, τη μεταποίηση, την καθαρή ενέργεια και την Παιδεία με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα σταθεί στο ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές δεν πρέπει να προσεγγίζεται απλώς ως φιλική στο περιβάλλον αλλά ως μοχλός ανάπτυξης.

Κατά την ετήσια ομιλία του από το βήμα του Κογκρέσου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της στήριξης της μεσαίας τάξης -θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική μάχη με τον Μιτ Ρόμνεϊ, αλλά επισκιάστηκε από τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, από τις αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική και τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.