current views are: 1

11 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση11:59

Δεύτερη στο διεθνές εμπόριο όπλων η Ρωσία

Οι πωλήσεις των ρώσικων όπλων ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2012.  

Δημοσίευση 11:59’
αρθρο-newpost

Οι πωλήσεις των ρώσικων όπλων ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2012.  

Οι πωλήσεις των ρώσικων όπλων ξεπέρασαν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2012.   Η Ρωσία κατέχει σταθερά τη δεύτερη θέση στον κόσμο σε πωλήσεις όπλων. Tο 2012, οι πωλήσεις ρωσικών όπλων στο εξωτερικό άγγιξε τα 15,13 δις. δολάρια. Δηλαδή, 2 δις. περισσότερα σε σχέση με το 2011. Αν δεν είχαν αποτύχει οι δοκιμές στο αεροπλανοφόρο «Vikramaditya» για το ινδικό πολεμικό ναυτικό (προγραμματίζεται να παραδοθεί το φθινόπωρο του 2013), οι ρωσικές εξαγωγές όπλων θα υπερέβαιναν τα 17,4 δις. δολάρια.  

Παρ’ ότι σε αυτόν το δείκτη οι ρώσοι κατασκευαστές αμυντικού εξοπλισμού βρίσκονται τρεις φορές πίσω από τους αμερικανούς, ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών δεν μπορεί παρά να χαροποιεί την ηγεσία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Πάντως, η απώλεια της Λιβύης, η αναστολή των συμβολαίων με το Ιράν και τη Συρία δεν είχε άμεσο αντίκτυπο στην αύξηση της ροής όπλων.   

Οι φοβισμένες -από την ταχεία επέκταση των αραβικών επαναστάσεων- χώρες, αυξάνουν τις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού. Επίσης, συνεχίζουν να αυξάνουν τις δαπάνες τους για την αγορά ρώσικων όπλων η Κίνα και η Ινδία, ενώ μεγάλοι πελάτες της Ρωσίας θεωρούνται η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Ινδονησία. Πέρυσι, μάλιστα, εμφανίστηκαν το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, ακόμα και οι ΗΠΑ που είναι πρόθυμες να αγοράσουν ρωσικά συστήματα.


σχετικα αρθρα