Σε έρευνες σε κατοικίες στην πόλη Γκάο, στα βόρεια της Μάλι, προχωρεί ο στρατός της χώρας για τον εντοπισμό ισλαμιστών ανταρτών.

Η επιχείρηση διεξάγεται ενώ συνεχίζονται οι μάχες γαλλικών και αφρικανικών στρατευμάτων με τους συνδεόμενους με την Αλ Κάιντα ισλαμιστές μαχητές.

Την Κυριακή, οι ισλαμιστές εξαπέλυσαν αιφνιδιαστική επίθεση κατά του στρατού του Μάλι στην πόλη και υπάρχουν υποψίες ότι μερικοί εξ αυτών πιθανά να κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Η Γκάο είχε καταληφθεί από στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και του Μάλι προ δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι αντάρτες επανήλθαν στην πόλη χρησιμοποιώντας ξύλινες βάρκες με τις οποίες διέσχισαν τον ποταμό Νίγηρα και ανασυντάχθηκαν με κέντρο το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν η «ισλαμική αστυνομία» που είχαν συστήσει.

Ύποπτοι ως βομβιστές αυτοκτονίας προσπάθησαν την Κυριακή να προσεγγίσουν θέσεις του μαλινεζικού στρατού, ενώ ομοϊδεάτες τους διέσχιζαν την Γκάο ζωσμένοι με εκρηκτικά επάνω σε μηχανές.

Όταν οι αντάρτες άρχισαν να βάλουν με βαρύ οπλισμό κατά του στρατού του Μάλι, οι γαλλικές δυνάμεις, σύμφωνα με το δίκτυο BBC, έκαναν χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων και στρατιωτικών ελικοπτέρων για να αναχαιτίσουν τους ισλαμιστές.

Το «στρατηγείο» των ανταρτών επλήγη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, από γαλλικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, κάνει λόγο για μόλις 12 μαχητές η οποία έλαβαν μέρος στην επίθεση, ωστόσο δεν διαθέτει στοιχεία για το πόσοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

TAGS