Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Γέλκο Κάτσιν θεωρεί ότι οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα περί «αριστερού φασισμού» στη χώρα εμπεριέχει στοιχεία «λόγου μίσους», με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί η δικαιοσύνη.


«Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Γιάνσα, η σιωπή των θεσμών πλέον δεν είναι επιτρεπτή και πρέπει να κινηθούν οι εισαγγελείς και οι δικαστές για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για "λόγο μίσους". Πρέπει να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του κ. Γιάνσα» δήλωσε ο κ. Κάτσιν.


Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που προβλήθηκε στη διάρκεια φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης στη Λιουμπλιάνα, κάλεσε τους διαδηλωτές να αντιταχθούν στον «αριστερό φασισμό» που θέλει να προκαλέσει «βία και χάος" και να ανατρέψει την κυβέρνησή του, ώστε να μην αποκαλυφθεί ότι «η αριστερά σε μετάβαση» ευθύνεται για τα επιζήμια δάνεια που έδιναν οι κρατικές τράπεζες στο παρελθόν.


Ο κ. Γιάνσα παραλλήλισε τα γεγονότα στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας, το Μάριμπορ, όπου με διαδηλώσεις οδηγήθηκε σε παραίτηση ο ύποπτος για διαφθορά δήμαρχος Φραντς Κάνγκλερ, με τα γεγονότα στη Γερμανία τη δεκαετία του ΄30 του περασμένου αιώνα.


Ο Σλοβένος ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τη στάση του κ. Γιάνσα σοκαριστική και τόνισε ότι ο Σλοβένος πρωθυπουργός «έχασε κάθε επαφή με την πραγματικότητα» μιλώντας για «αριστερό φασισμό», παρ΄ότι η ΕΕ βασίζεται στη νίκη κατά του φασισμού και τουλάχιστον σήμερα στην ΕΕ δεν υπάρχει ούτε εξτρεμιστική δεξιά ούτε ριζοσπαστική αριστερά.