Δύο κόρες του ηγέτη ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί συνέλαβαν οι ιρανικές αρχές, μετά από έφοδο στις οικίες τους στην Τεχεράνη.

Η σύλληψη τους έρχεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση του ιρανικού καθεστώτος να θέσει τους γονείς τους υπό κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο κ. Μουσαβί, ηγέτης του μεταρρυθμιστικού Πράσινου Κινήματος, ήταν ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών του 2009, τις οποίες κέρδισε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από πλευράς αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει κύμα μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, οι οποίες είχαν κατασταλεί βίαια, με δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές.

Πολλοί εκ των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων έχουν καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ δεκάδες βρίσκονται στη φυλακή.

Σύμφωνα με πηγές της ιρανικής αντιπολίτευσης, πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών ερευνούσαν τις κατοικίες για ώρες και συνέλαβαν τις δύο γυναίκες, Ζάχρα και Νάργκες, αφού εντόπισαν συγγενείς τους για να παραδώσουν τα παιδιά τους.

Ο Χουσεΐν Μουσαβί και η σύζυγός του Ζάχρα Ραχναβάρντ τέθηκαν σε περιορισμό στις 14 Φεβρουαρίου 2011, ώστε να αποφευχθεί η συμμετοχή τους σε εκδήλωση της αντιπολίτευσης.

Το ζευγάρι δεν έχει το δικαίωμα απευθείας επικοινωνίας με τον έξω κόσμο και χρησιμοποιούσε τις κόρες του ως κομιστές μηνυμάτων, τα οποία εμφανίζονταν σε φιλο-μεταρρυθμιστικές ιστοσελίδες.