Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε πως μετατρέπει μέρος του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει, σε καύσιμα για τον ερευνητικό αντιδραστήρα στην Τεχεράνη. Στόχος του Ιράν είναι να δοθεί, μέσω αυτής της διαδικασίας, χρόνος στις διαπραγματεύσεις με τη διεθνή κοινότητα για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.    Διπλωμάτες της ΙΑΕΑ επιβεβαιώνουν την διαδικασία, τονίζοντας πως «το Ιράν φαίνεται ότι έχει επαναφέρει τη μετατροπή μικρής ποσότητας ουρανίου σε καύσιμα». Μάλιστα εκτιμούν πως επιβραδύνοντας την αύξηση στα αποθέματα ουρανίου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή οπλισμού, είναι ένας από τους τρόπους να αποκλιμακωθεί η ένταση.  

Από τη Μόσχα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, εμφανίστηκε αισιόδοξος όσον αφορά τις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί στο Καζακστάν.   

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, τόνισε πως «η μετατροπή γίνεται και όλες οι αναφορές στέλνονται κανονικά και πλήρως στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας». Επίσης «ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο να επιτραπεί στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ η πρόσβαση στη βάση του Παρσίν, κάτι που η Διεθνής Υπηρεσία είχε ανεπιτυχώς επιδιώξει στην προηγούμενη επίσκεψη.  

«Συζήτηση για επίσκεψη στο Παρσίν θα μπορούσε να είναι μέρος της συμφωνίας» είπε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΙΑΕΑ, Χέρμαν Νάκερτς, ενώ ξεκαθάρισε πως θα εργαστούν σκληρά προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με το Ιράν.  

«Οι διαφορές παραμένουν. Θα εργαστούμε σκληρά για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές», προσέθεσε από το αεροδρόμιο της Βιέννης, πριν την αναχώρηση της αποστολής για τις συνομιλίες με την Τεχεράνη. 
TAGS