Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα την απόφαση της Βορείου Κορέας να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει εκτάκτως για να καθορίσει τη στάση του ΟΗΕ.

Ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν καταδίκασε «την υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ως «ξεκάθαρη και σοβαρότατη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Η Μόσχα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών «καταδικάζει αποφασιστικά» την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκγιανγκ.

Μαζί με την πυραυλική δοκιμή του Δεκεμβρίου, ανέφερε η ρωσική πλευρά, «ττις θεωρούμε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο «καταδικάζει ισχυρότατα αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» για να συμπληρώσει ότι το Λονδίνο «θα ξεκινήσει άμεσα επείγουσες διαβουλεύσεις με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο μία σθεναρή αντίδραση».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά από συνεδρίαση του ιαπωνικού συμβουλίου ασφαλείας την Τρίτη, ανέφερε ότι το Τόκιο «θα εξετάσει κάθε πιθανό τρόπο αντίδρασης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και με δικές μας κυρώσεις».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπατη εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον χαρακτήρισε τη δοκιμή «μία περαιτέρω πρόκληση στο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων» της Πιόνγκγιανγκ.

Η Γερμανία εξέφρασε επίσης την απερίφραστη καταδίκη της, καλώντας σε νέες κυρώσεις. Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε «καταδικάζει έντονα την πυρηνική δοκιμή ως άλλη μία σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε συμμόρφωση της Πιόνγκγιανγκ κάλεσε και η Γαλλία: Το Παρίσι «απαιτεί η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να ξεκινήσει μία πλήρη και μη αντιστρέψιμη αποδόμηση του πυρηνικού της προγράμματος» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.


Σχετικό θέμα: Σε πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα