Λίγους μήνες μετά την ανακάλυψη ενός νέου ιού που κατατάσσεται στην ίδια οικογένεια με τον ιό του SARS, η ασθένεια διαγνώστηκε σε έναν ακόμα άτομο στη Βρετανία. Από τα δέκα κρούσματα πνευμονικής λοίμωξης που έχουν επιβεβαιωθεί από το Σεπτέμβριο, κυρίως στη Μέση Ανατολή, τα πέντε ήταν θανατηφόρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε πάντως λόγο για «σποραδικό» κρούσμα του νέου κοροναϊού και διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτούνται ταξιδιωτικές οδηγίες ή έλεγχοι στα σύνορα των χωρών όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα περιστατικά.

Το τελευταίο από αυτά αφορά έναν Βρετανό που είχε επισκεφθεί το Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, στην οποία έχουν νοσήσει πέντε άτομα και τρία έχουν πεθάνει. Δύο ακόμα άνθρωποι αρρώστησαν και απεβίωσαν στην Ιορδανία, ένα κρούσμα είχε ήδη καταγραφεί στη Βρετανία και ένα ακόμα σε Γερμανό τουρίστα που είχε επισκεφθεί το Κατάρ.

Ο νέος ιός, τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε NCoV («Νέος Κοροναϊός») ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών στην οποία κατατάσσεται και ο ιός του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS).

Ο κοροναϊός του SARS εμφανίστηκε το 2002 στην Κίνα και σκότωσε τους μισούς από τους 8.000 ανθρώπους που προσέβαλε σε όλο τον κόσμο.

Τόσο ο ιός του SARS όσο και ο NCoV προκαλούν βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Όπως αναφέρει το Reuters, το τελευταίο περιστατικό αφορά έναν Βρετανό που νόσησε ταυτόχρονα από τον NCoV και τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων.


Πηγή: in.gr
TAGS