Τα σχέδιά του για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, στην ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ζητώντας κυρίως οικονομική δικαιοσύνη για τη μεσαία τάξη. Αναζήτησε επίσης υποστήριξη για την αναθέωρηση των νόμων για τα όπλα, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή.
Μετά από την επανεκλογή του στην προεδρία τον προηγούμενο Νοέμβριο, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να εστιάσει μεγάλος μέρος της προσοχής του στην προσπάθεια μείωσης του ποσοστού ανεργίας στην χώρα, το οποίο ανέρχεται στο 7,9%. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο αμερικανός πρόεδρος στα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τονίζοντας ότι καθήκον της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι «εργάζεται για λογαριασμό των πολλών και όχι των λίγων».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ομπάμα πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού, υψηλότερη φορολογία για τους πλούσιους, καθώς και ένα σχέδιο ύψους 50 δισ. δολ. για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της ανακατασκευής δρόμων και γεφυρών. Ιδιαίτερα φορτισμένος ήταν ο αμερικανός πρόεδρος όταν αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τα όπλα, καλώντας το Κογκρέσο να λάβει μέτρα για τον έλεγχο των όπλων.

Απαντώντας ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσε τον κ. Ομπάμα να σταματήσει την «εμμονή» του με την αύξηση των φόρων. «Ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα εγκαταλείψει την εμμονή του με την αύξηση των φόρων και θα συνεργαστεί μαζί μας για την επίτευξη πραγματικής ανάπτυξης της οικονομίας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.