Ο Μίρο Τσέραρ, εμπειρογνώμονας στο συνταγματικό δίκαιο, εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων κομμάτων που προετοιμάζουν πρόταση μοφής κατά της κυβέρνησης του Γιάνεζ Γιάνσα.

Την υποψηφιότητα του Μίρο Τσέραρ προωθούν η αντιπολιτευόμενη «Θετική Σλοβενία», η προσωρινή πρόεδρος της οποίας Αλένκα Μπράτουσεκ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «αν ο κ. Τσέραρ αποφασίσει να γίνει εντολοδόχος πρωθυπουργός, έχει τη στήριξη και των 27 βουλευτών του κόμματος».

Ο Γκρέγκορ Βίραντ, πρόεδρος της «Λίστας Πολιτών» που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, τόνισε ότι «ο κ. Τσέραρ θα έχει αναμφίβολα τις ψήφους των βουλευτών του κόμματος». Θετικός ως προς την υποψηφιότητα του κ. Τσέραρ εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) Καρλ Έριαβετς.

Ο Μίρο Τσέραρ ήταν χθες προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού RTV Slovenija και δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι του ζητήθηκε να είναι επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Ο Γιάνεζ Γιάνσα ηγείται πλέον κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποχώρηση της Λίστας Πολιτών και η κυβέρνηση αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω, καθώς το DESUS και το Σλοβενικό Λαϊκό Κόμμα τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινώσουν την έξοδό τους από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αρνείται να παραιτηθεί, παρά την έντονη κριτική που δέχεται μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, στην οποία αναφέρεται ότι παραβίασε συστηματικά το νόμο και δεν δήλωσε περιουσιακά του στοιχεία.

Τα κόμματα που εγκατέλειψαν τον κυβερνητικό συνασπισμό ή σχεδιάζουν να αποχωρήσουν, σκοπεύουν να καταθέσουν στη Βουλή «εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας», η οποία βάσει Συντάγματος πρέπει να περιλαμβάνει και πρόταση νέου πρωθυπουργού. Η αποδοχή της πρότασης από τη Βουλή συνεπάγεται αυτόματα και ψήφο δυσπιστίας στην προηγούμενη κυβέρνηση και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός προχωρά στη συγκρότηση κυβέρνησης.