Αεροψεκασμούς για καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία ενδημούν σε δύσβατες περιοχές αποφάσισαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, σε μια προσπάθεια απάμβλυνσης του προβλήματος.

Για το θέμα οργανώθηκε σήμερα σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων Υπηρεσιών, καθώς και των αρχών των Βρετανικών Βάσεων. Στους παρευρισκόμενους έγινε ενημέρωση από στελέχη των Υγειονομικών Υπηρεσιών για τα μέτρα που ήδη άρχισαν να λαμβάνονται από την αρχή του χρόνου, όπως επίσης και για την απόφαση για πραγματοποίηση αεροψεκασμών, με βάκιλο, στα σημεία εκείνα που δεν είναι προσβάσιμα σε συνεργεία.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, που μετείχε στη σύσκεψη ανέφερε πως δεν υπάρχει τρόπος εξάλειψης του προβλήματος, αλλά τα μέτρα που λαμβάνονται αποσκοπούν στην περιορισμό του. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους περιοχών που «βασανίζονται» από κουνούπια, «να μην αφήνουν χώρους που να συσσωρεύεται νερό, ούτε δοχεία, άχρηστα υλικά, βαρέλια, ελαστικά και άλλα αντικείμενα τα οποία συγκεντρώνουν νερό και ευνοούν στην εκκόλαψη των κουνουπιών». Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου, ξεκαθάρισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για τη δημόσια υγεία από τους αεροψεκασμούς βάκιλου, καθώς πρόκειται για βιολογική μέθοδο που χρησιμοποιείται με επιτυχία και στο εξωτερικό.

Το πρόβλημα, εξαιτίας της μεγάλης βροχόπτωσης των τελευταίων μηνών, εμφανίστηκε πρόωρα και πιο έντονα, ιδιαίτερα στις δυτικές συνοικίες και κοινότητες της Λεμεσού που γειτνιάζουν με την Αλυκή Ακρωτηρίου και τα έλη στο Ζακάκι. Τις τελευταίες μέρες, κουνούπια άρχισαν να εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές της πόλης, γεγονός που κινητοποίησε τους Δημάρχους και τις υγειονομικές υπηρεσίες των Δήμων να αντιμετωπίσουν πρακτικά το φαινόμενο, αλλά να ενεργήσουν και προληπτικά με συστάσεις προς τους επηρεαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν προς περιορισμό του προβλήματος εμφάνισης των ενοχλητικών εντόμων.

Πηγή: kathimerini.com.cy