current views are: 1

14 Φεβρουαρίου 2013
Δημοσίευση12:40

Δεκατρείς νεκροί σε επεισόδια στο Πακιστάν

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στο βορειοδυτικό Πακιστάν σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ τουλάχιστον πέντε Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δημοσίευση 12:40’
αρθρο-newpost

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στο βορειοδυτικό Πακιστάν σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ τουλάχιστον πέντε Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Δύο βομβιστικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους στο βορειοδυτικό Πακιστάν σήμερα, δήλωσαν αξιωματούχοι, ενώ τουλάχιστον πέντε Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας. Η διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στην Χασάνζαϊ Ντάρα στην περιοχή Ορακζάι, όπου κατοικούν κυρίως φυλές, με την μία έκρηξη να απέχει χρονικά από την άλλη περίπου 30 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο Μαχμούντ Ασλάμ, οι εκρήξεις, οι οποίες έγιναν με τηλεχειρισμό, τραυμάτισαν επίσης πάνω από 20 ανθρώπους.

«Πρώτα μια ισχυρή έκρηξη διέλυσε ένα λεωφορείο και περίπου μισή ώρα αργότερα άλλη μια έκρηξη σημειώθηκε στο σημείο ενώ οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονταν», είπε ο Ασλάμ. «Και οι δύο βόμβες πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως», πρόσθεσε.

Το λεωφορείο εκτελούσε ένα δρομολόγιο με προορισμό το Φεροζχέλ, μια περιοχή όπου κυριαρχούν ένοπλες ομάδες φυλών που αντιτάσσονται στους Ταλιμπάν. Την περασμένη εβδομάδα, η έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε μια αγορά στην κυριότερη πόλη της Ορακζάι, την Καλάγια, είχε σκοτώσει 14 ανθρώπους.

Νωρίτερα σήμερα πέντε Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να καταλάβουν εξ εφόδου ένα αστυνομικό τμήμα στην κοντινή περιοχή Μπάνου, όμως όλοι τους σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη ανδρών του τακτικού στρατού, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο Σαντουλάχ Χαν, επικεφαλής της αστυνομίας στην Μιργιάν, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι οι δράστες της επίθεσης φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά τα οποία πυροδότησαν στην διάρκεια της μάχης, με αποτέλεσμα ένας στρατιώτης να τραυματιστεί. Στοιχεία που συλλέχθηκαν «υποδηλώνουν ότι [οι δράστες] ήταν ξένοι, πιθανώς ουζμπεκικής καταγωγής», ανέφερε ο Χαν.

Ο οδηγός ενός ρίκσο —ενός ποδηλάτου-ταξί— που πιστεύεται ότι μετέφερε τους Ταλιμπάν στην περιοχή σκοτώθηκε επίσης στην διάρκεια της μάχης, σύμφωνα με τον ίδιο αστυνομικό.

Ο εκπρόσωπος των Πακιστανών Ταλιμπάν Εχσανουλάχ Εχσάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και προειδοποίησε ότι θα γίνουν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ηγέτες περίπου 25 πολιτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στην Ισλαμαμπάντ για να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλειας και την πρόσφατη προσφορά των ισλαμιστών ανταρτών να αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Εχσάν επανέλαβε την προθυμία της Τεχρίκ ε Ταλιμπάν Πακιστάν (‘Κίνημα των Σπουδαστών στο Πακιστάν’), μια οργάνωσης-ομπρέλας διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων, να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, αλλά έθεσε όρους, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης ορισμένων σημαντικών στελεχών των αντικαθεστωτικών.

Η κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα στην προσφορά αυτή.

Από την δημιουργία του Κινήματος αυτού το 2007 τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις σ’ όλο το Πακιστάν.


σχετικα αρθρα