Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στο Μπαχρέιν στη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία σε σιιτικά χωριά, όπως ανακοίνωσε η αντιπολίτευση της χώρας στη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση που σημειώθηκε στο βασίλειο αυτό του Κόλπου με αίτημα δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους νωρίς σήμερα σε πολλά σιιτικά χωριά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης και να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο από την εξέγερση στην οποία πήραν μέρος κυρίως σιίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων του Μπαχρέιν που κυβερνάται εδώ και δεκαετίες από μια σουνιτική δυναστεία, και την οποία κατέστειλαν οι αρχές με τη στρατιωτική συνδρομή άλλων χωρών του Κόλπου τον Μάρτιο του 2011.

Την έκκληση για την πραγματοποίηση σήμερα γενικής απεργίας είχε κάνει το Κίνημα της 14ηςΦεβρουαρίου, μια ομάδα που διοργανώνει κινητοποιήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διαδηλωτής Χουσέιν αλ Τζαζίρι κηρύχθηκε νεκρός πέθανε αφού τραυματίστηκε σοβαρά, κυρίως στο στήθος, από σκάγια στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών και διαδηλωτών στο χωριό Ντάιχ, όπως ανακοίνωσε το κύριο σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Μπαχρέιν επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός διαδηλωτή. «Ένας τραυματίας 16 ετών μόλις διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σαλμανίγια» της Μανάμα, επισημαίνει το υπουργείο, ενώ προσθέτει ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων τραυματίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, «κάποιοι σοβαρά»,ενώ άλλοι υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία σε κατοικημένες περιοχές, σημειώνει το Ουέφακ.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ με φυσίγγια που περιέχουν σκάγια εναντίον διαδηλωτών που πέταγαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τους αστυνομικούς, που είχαν παραταχθεί γύρω από σιιτικά χωριά.

Στο μεταξύ σε προάστιο της Μανάμα οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν για να εμποδίσουν δεκάδες διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Μαργαριταριού, σημείο-σύμβολο της εξέγερσης της 14ης Φεβρουαρίου 2011.

Η αντιπολίτευση του Μπαχρέιν ζητά την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας, το σχηματισμό κυβέρνησης έπειτα από τη διενέργεια εκλογών και να δοθεί τέλος στις διακρίσεις λόγω δόγματος.

Οι σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν παρά τη διεξαγωγή χθες Τετάρτη ενός δεύτερου γύρου εθνικού διαλόγου μεταξύ της σιιτικής αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Ο διάλογος αυτός, που ξεκίνησε την Κυριακή και έχει στόχο την έξοδο του Μπαχρέιν από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία δύο χρόνια, αναμένεται να συνεχιστεί, όπως επεσήμαναν οι αρχές.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των δύο ετών που διαρκεί το κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, ενώ πολλοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί.