Το δικαίωμα να αναπτύξει στρατιωτική ικανότητα για προληπτικό χτύπημα έχει η Ιαπωνία, δεδομένων των αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ιτσουνόρι Ονοντέρα.

Σύμφωνα με τον πολιτικό επικεφαλής των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, η χώρα του δεν έχει ακόμη σχετικό σχέδιο.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο της ανησυχίας την οποία προκάλεσε σε μέρος της διεθνούς κοινότητας η τρίτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

«Όταν η πρόθεση κάποιου να επιτεθεί στην Ιαπωνία έχει γίνει εμφανής, η απειλή είναι άμεση και δεν υφίστανται εναλλακτικές, η Ιαπωνία νομιμοποιείται και επισήμως να πραγματοποιήσει χτυπήματα κατά εχθρικών στόχων», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Ονοντέρα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters.

Ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι το βάρος της διπλωματίας της χώρας του πέφτει στην ειρήνη και ότι προετοιμασίες για την ανάπτυξη αντίστοιχων στρατιωτικών δυνατοτήτων δεν έχουν αρχίσει.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την Τρίτη νέα πυρηνική δοκιμή, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, αλλά και τη δυσαρέσκεια της Κίνας, με την οποία η Πιονγιάγκ διατηρεί στενές σχέσεις.

Ο κ. Ονοντέρα σημείωσε ότι η Ιαπωνία πρέπει να ενδυναμώσει τη δυνατότητα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, λόγω της βορειοκορεατικής απειλής.

Κάλεσε επίσης την Κίνα να ενωθεί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία στη σκλήρυνση της στάσης έναντι της Πιονγιάγκ και στην επιβολή βαρύτερων κυρώσεων.