Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα προϊόντα σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη.
Τώρα αποκαλύπτεται ότι η επικίνδυνη για την υγεία των καταναλωτών φαρμακευτική ουσία «φαινυλοβουταζόνη», εντοπίστηκε σε κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στην Βρετανία και τα περισσότερα έχουν εξαχθεί στην Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αρχή αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων (FSA). Αυτό σημαίνει ότι το επικίνδυνο για φάρμακο μπορεί να έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα.

Οι βρετανικές αρχές εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τις γαλλικές, προκειμένου να εντοπίσουν την διαδρομή του κρέατος που εξήχθη στην Γαλλία.

Η φαινυλοβουταζόνη (γνωστή και ως «bute») είναι αντιφλεγμονώδες παυσίπονο για άλογα αγώνων, αλλά απαγορεύεται να χορηγείται σε ζώα που θα καταλήξουν στο τραπέζι των καταναλωτών, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Για την επικίνδυνη ουσία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα υγείας, Τόνιο Μπόργκ, ο οποίος μετά την χθεσινή του συνάντηση με υπουργούς από Βρετανία, Γαλλία και άλλες χώρες που εμπλέκονται στο διατροφικό σκάνδαλο, προέτρεψε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να διεξάγουν τεστ DNA σε επεξεργασμένο μοσχαρίσιο κρέας για ίχνη κρέατος αλόγου επί τρεις μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Μαρτίου.

Παράλληλα είχε επισημάνει ότι το κρέας αλόγου θα πρέπει να εξεταστεί και για πιθανή παρουσία του κτηνιατρικού φαρμάκου «φαινυλοβουταζόνη», πρόσθεσε ο Μποργκ.

Την ίδια ώρα, σήμερα έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκε κρέας αλόγου και σε κατεψυγμένα λαζάνια που πουλούνται στην Γερμανία. Τα σουπερμάρκετ της χώρας άρχισαν να τα αποσύρουν από τα ράφια τους.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Real απέσυρε τα κατεψυγμένα λαζάνια TiP, ενώ και άλλες αλυσίδες λιανικής, όπως η Tengelmann και η Rewe ελέγχουν τα δικά τους προϊόντα επεξεργασμένου μοσχαρίσιου κρέατος.