Ο πάπας Βενέδικτος προτίθεται να αφιερωθεί στην προσευχή, «κρυμμένος από τον κόσμο», όπως δήλωσε στα πρώτα προσωπικά του σχόλια για τα σχέδιά του μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση για την παραίτησή του.

«Ακόμα κι αν αποσυρθώ στην προσευχή, θα είμαι πάντα κοντά σε όλους σας και είμαι σίγουρος ότι θα είστε κοντά μου, ακόμα κι αν παραμείνω κρυμμένος από τον κόσμο», είπε μιλώντας ενώπιον εκατοντάδων ιερέων από την ενορία της Ρώμης.

Ο Πάπας προκάλεσε σοκ στον καθολικό κόσμο τη Δευτέρα, όταν ανακοίνωσε την παραίτησή του ισχυριζόμενος ότι δεν έχει τις δυνάμεις να εκπληρώσει τα καθήκοντά του λόγω προχωρημένης ηλικίας.

Μετά την παραίτησή του στις 28 Φεβρουαρίου, ο Βενέδικτος θα μεταβεί στην επίσημη εξοχική κατοικία στο Καστέλ Γκαντόλφο, όπου θα παραμείνει μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του. Στη συνέχεια θα μετακομίσει μόνιμα σε μοναστήρι στους κήπους της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου.

Το Βατικανό έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο Βενέδικτος δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του, που θα διεξαχθεί μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου στην Καπέλα Σιστίνα.