Σειρά επικρίσεων δέχεται το αμερικανικό περιοδικό Esquire εξαιτίας της συνέντευξης με ένα μέλος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού (Navy Seals) που δηλώνει ότι σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, στην οποία αναφέρει ότι ο άνδρας αυτός δεν έχει λαμβάνειν καμιά κοινωνική παροχή αφού εγκατέλειψε τον στρατό.
Στη συνέντευξη, σε συνεργασία με το  Center for Investigating Reporting, περιγράφεται με λεπτομέρειες η επιχείρηση στην οικία του επικεφαλής της αλ Κάιντα στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν τον Μάιο του 2011, με τον συντάκτη Φιλ Μπρόνσταϊν να επισημαίνει ότι το μέλος των Navy Seals που πυροβόλησε τον Μπιν Λάντεν δεν λαμβάνει σύνταξη, ούτε έχει ασφάλεια υγείας για τον ίδιο και την οικογένειά του αφού εγκατέλειψε τις ειδικές δυνάμεις.

Η εφημερίδα Stars and Stripes διέψευσε αμέσως τους ισχυρισμούς του Μπρόνσταϊν αναφέροντας ότι η υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους παλαίμαχους προσφέρει κοινωνική περίθαλψη στους βετεράνους για διάρκεια πέντε ετών.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι οι βετεράνοι του Ιράκ και του Αφγανιστάν «λαμβάνουν ασφάλεια υγείας από το τμήμα Βετεράνων για διάστημα πέντε ετών μετά την αποχώρησή τους από τον στρατό».

«Στο πλαίσιο του Προγράμματος Βοήθειας Μετάβασης, η υπηρεσία ενημερώνει όλους τους στρατιωτικούς που εγκαταλείπουν το σώμα. Το πρόγραμμα παρέχει ιατρική κάλυψη, βοήθεια για την εύρεση εργασίας», διευκρινίζεται.

Σε απάντηση που δημοσίευσε στον ιστότοπό του το Esquire επισημαίνει ότι η παράλειψη υπάρχει στη διαδικτυακή εκδοχή του άρθρου, αλλά όχι στην έντυπη.

Εξάλλου το περιοδικό επισημαίνει ότι μόνο το 40% των βετεράνων επωφελούνται από τις παροχές της υπηρεσίας παλαίμαχων καθώς δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση, όπως έγινε στην περίπτωση του μέλους των ειδικών δυνάμεων που σκότωσε τον Μπιν Λάντεν.


Σχετικό θέμα: O «ξεχασμένος» εκτελεστής του Μπιν Λάντεν!