Σκηνές από χολιγουντιανή ταινία «καταστροφής» έφερε στη Ρωσία η «βροχή» μετεωριτών, που χτύπησε την νότια Ρωσία και συγκεκριμένα τα Ουράλια Όρη, από τη διάλυση ενός μετεωρίτη 10 τόνων, προκαλώντας εκατοντάδες τραυματίες, σοβαρές ζημιές και σκηνές πανικού.


Τα άτομα που έχουν τραυματιστεί φτάνουν τα 1.000 μέχρι τώρα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Πάνω από 200 παιδιά των σχολείων της περιοχής είναι μεταξύ των τραυματιών, τα οποία όπως και οι περισσότεροι έχουν υποστεί εκδορές και αμυχές από θρυμματισμένα γυαλιά.

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας Σεργκέι Ζαχάροφ η πτήση του μετεωρίτη πάνω από την Περιφέρεια του Τσελιάμπινσκ συνοδεύτηκε από τρεις εκρήξεις διαφορετικής ισχύος και η τροχιά που ακολούθησε το ουράνιο σώμα ήταν 290 μοίρες στη γραμμή Γεμανζελίνσκ-Μιάς και πορεία από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά. «Των εκρήξεων προηγήθηκε μια έντονη λάμψη και οι θερμοκρασίες, που αναπτύχθηκαν έφθασαν τις 2.500 βαθμούς Κελσίου. Η πρώτη δε έκρηξη ήταν η ισχυρότερη», είπε ο Ζαχάροφ σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι από επιστημονική άποψη εξερράγη μια ουράνια βολίδα, τα θραύσματα της οποίας είναι πιο αιχμηρά από μια συνηθισμένη βροχή μετεωριτών.

Επικαλούμενο στοιχεία της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας μετέδωσε ότι το μέγεθος του ουράνιου σώματος ήταν «αρκετά μέτρα», το βάρος του περίπου δέκα τόνοι και η ενέργεια, που εκλύθηκε ήταν «αρκετών κιλοτόνων». Το ουράνιο σώμα μπήκε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 15-20 χλμ. το δευτερόλεπτο και εξερράγη σε ύψος 30-50 χλμ. από την επιφάνεια του εδάφους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του κάηκε και εξατμίστηκε και μόνο μικρά θραύσματα έπεσαν στο έδαφος με τη μορφή μετεωριτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα, η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τον μετεωρίτη πριν αυτός πέσει στη Γη, με έναν πύραυλο από το χωριό Ουρζούμκα, κοντά στο Τσελιάνμπισκ. Η πληροφορία διαψεύσθηκε από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές, ενώ αναφέρει ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα και θα παρακολουθούνται στενά. O ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να υπολογίσει το εύρος των ζημιών, ενώ τόνισε σε δηλώσεις του ότι το σημερινό περιστατικό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον.Μεγάλες καταστροφές

Ζημιές έχουν υποστεί πάνω από 3.000 κτίρια στην περιοχή του Τσελιάμπινσκ, μεταξύ αυτών 34 ιατρικών εγκαταστάσεων, 361 σχολεία και παιδικοί σταθμοί. Θραύσματα από τζάμια και βιτρίνες που έσπασαν διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο ρωσικός στρατός εντόπισε έναν κρατήρα βάθους 6 μέτρων από την πτώση των κομματιών του μετεωρίτη, με τα επίπεδα ραδιενέργειας να είναι κανονικά.«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσελιάμπινσκ. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Ιρίνα Ρόσιους.

Αυτόπτης δήλωσε στο Reuters ότι μία μεγάλη έκρηξη ακούστηκε και δονήσεις έγιναν αισθητές σε κτίριο 19 ορόφων στο κέντρο της πόλης.

Mάρτυρες τόσο στο Τσέλιαμπινσκ και στο Σβέρντλοσκ έκαναν αναφορές για «φλεγόμενα αντικείμενα» στον ουρανό τα οποία κατέπεσαν στις πόλεις Γιεκατερίνενμπουργκ και Τάιμεν - μια αραιοκατοικημένη περιοχή περίπου 500 χλμ.

Τα απομεινάρια των αντικειμένων, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters, είναι εμφανή στην Εκατερίνενμπουργκ η οποία βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτιοανατολικά του Τσελιάμπινσκ. 

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών στο Associated Press, κατέρρευσε οροφή 600 τμ ενός εργοστασίου επεξεργασίας μετάλλου.

Παράλληλα, θραύσματα χτύπησαν και τον ζωολογικό κήπο του Τσελιάνμπισκ.