Πολύ κοντά από τη Γη αναμένεται να περάσει σήμερα ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο οποίος θα είναι ορατός από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.
Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.

Ο DA14 πρόκειται να περάσει σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ θα είναι ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία εξόρυξης «Deep Space», η αξία του υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αστεροειδής μπορεί να υποκρύπτει νερό αξίας 65 δισεκατομμυρίων και μέταλλα, αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μόνο το 10% της μάζας του αστεροειδούς είναι εύκολα εξορύξιμο.

Η Deep Space δεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον αστεροειδή 2012ΔΑ14, καθώς η τροχιά του εμφανίζει πολύ μεγάλη κλίση συγκριτικά με τη Γη, γεγονός που θα έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα. Εξάλλου δεν διαθέτει τον εξοπλισμό ώστε να προσγειωθεί στον αστεροειδή και να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης αν και το κόστος θα ήταν απαγορευτικό.