Για τους ανέργους, κυρίως μετανάστες της Ισπανίας, υπάρχει μια «δουλειά» που καμιά φορά αποδίδει περισσότερο από τον κατώτατο μισθό: τα σκουπίδια. Η εικόνα ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στην Ισπανία της κρίσης όπου η ανεργία φθάνει το 26% .
Για μετανάστες ωστόσο, πλησιάζει το 35%. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες είχαν δουλειά στον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος όμως έχει πληγεί σοβαρά από την κρίση. Σήμερα αναζητούν οικοδομικά υλικά - όπως πλαστικά ή χάλκινα καλώδια στα σκουπίδια - και, λόγω των γνωριμιών τους, τα πουλούν σε εργολάβους που αναζητούν φθηνά υλικά. Οι Ισπανοί δικαιούνται επίδομα ανεργίας και έχουν πρόσβαση σε τράπεζες τροφίμων.

Αν βρεθούν σε απελπιστική κατάσταση, στρέφονται σε συγγενείς για βοήθεια. Πολλοί από εκείνους που ψάχνουν τα σκουπίδια είναι μετανάστες χωρίς οικογένεια στη χώρα. «Ας πούμε ότι είσαι τυχερός και βρίσκεις ένα μπαρ που κάνει ανακαίνιση», λέει στην «Deutsche Welle» ο Μοχάμεντ Αλ-Αουάμι από το Μαρόκο. «Και χρειάζεται ένα μεγάλο φύλλο μετάλλου. Μπορεί να πληρώσει ως και 80 σεντς το κιλό και να αγοράσει ως και 500 κιλά - ή το λιγότερο 200.

Είναι πολλά χρήματα». Ακόμη και αν μια τέτοια ευκαιρία παρουσιαστεί λίγες φορές τον μήνα, το συνολικό κέρδος ξεπερνά τον κατώτατο μισθό. Ο Αλ-Αουάμι εργαζόταν στον κατασκευαστικό τομέα. Σήμερα είναι ένας από τους περίπου 2.000 ανέργους που ψάχνουν τους σκουπιδοτενεκέδες στο κέντρο της Βαρκελώνης κάθε βράδυ.

«Εχτιζα σπίτια, έκανα ανακαινίσεις, αναστήλωνα ιστορικά κτίρια, τα πάντα. Σήμερα όμως ο τομέας αυτός έχει σχεδόν εξαφανιστεί», λέει. Οπως πολλοί από τους «συναδέλφους» του, επιμένει ότι δεν είναι άστεγος ούτε εγκληματίας. «Τόσος πολύς κόσμος βρίσκεται στην ανεργία σήμερα. Καλύτερα να ψάχνει τα σκουπίδια παρά να κλέβει», λέει.