Ο γερμανός Ερνστ φον Φράιμπεργκ, δικηγόρος, μέλος του Τάγματος της Μάλτας, διορίστηκε σήμερα επικεφαλής της IOR, της τράπεζας του Βατικανού, η οποία δεν είχε πρόεδρο μετά την αποπομπή του Ετόρε Γκότι Τεντέσκι το Μάιο του 2012, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας. Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Εποπτείας των καρδιναλίων του Ινστιτούτου Θρησκευτικών Υποθέσεων (IOR) «ύστερα από εκτενή αξιολόγηση και σειρά επαφών που διήρκεσαν αρκετούς μήνες», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η επιτροπή έλαβε «τη συγκατάθεση του Πάπα», ο οποίος διανύει την τελευταία περίοδο της θητείας του στην κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πριν από την ιστορική του παραίτηση στις 28 Φεβρουαρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου ο πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι διευκρίνισε ότι υπήρχαν «40 υποψήφιοι».

Η Τράπεζα του Βατικανού είναι ένα νευραλγικό σημείο των εντάσεων που ταλανίζουν την Αγία Έδρα όσον αφορά τη διαφάνειά της, κυρίως την οικονομική. Στην ιστορία της αποτέλεσε επίκεντρο αρκετών μεγάλων σκανδάλων, με σοβαρότερο αυτό του 1982 στο οποίο είχε εμπλακεί η παράνομη μασονική στοά (Ρ2), η CIA και η μαφία.
Η περιουσία της εκτιμάται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και οι πελάτες της είναι ιερείς, επισκοπικά συμβούλια, ιδρύματα και επισκοπές σε όλο τον κόσμο.

Στις αρχές Ιουλίου έκθεση του Moneyval (ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανακύκλωσης χρήματος) είχε εκτιμήσει ότι οι αρχές του Βατικανού είχαν διανύσει «μια πολύ μεγάλη διαδρομή σε ένα πολύ σύντομο διάστημα», παρότι μένει ακόμη δουλειά να γίνει.