Με πυρά πυροβολικού εναντίον συριακών στρατιωτικών θέσεων απάντησε η Τουρκία μετά την πτώση βλήματος όλμου από τη Συρία στην τουρκική πλευρά των συνόρων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, δεν είναι ακόμη γνωστό αν η πτώση του βλήματος αυτού σε ένα δάσος, 1 χλμ. από μια τουρκική στρατιωτική βάση στην Γιαϊλανταγί, στην επαρχία Χατάι, προέρχεται από το στρατό ή τους αντάρτες.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά την έναρξη της αιματηρής καταστολής από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ σε βάρος των αντιπάλων του, τον Μάρτιο του 2011.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν στείλει στην Τουρκία συστοιχίες του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot για να συμβάλουν στην άμυνα της χώρας.

Μετά το θάνατο 5 Τούρκων πολιτών τον Οκτώβριο του 2012 από μια οβίδα η οποία είχε ριφθεί από το συριακό έδαφος οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανταποδίδουν συστηματικά πυρά σε κάθε τέτοιο συμβάν.

Την Δευτέρα 14 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε ένα φυλάκιο στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Πάντως το τελευταίο περιστατικό δεν είχε θύματα ούτε ζημιές σε υποδομές του τουρκικού στρατού.