Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα ότι άρχισε τη διαδικασία για την ακύρωση συμβολαίου για 12 στρατιωτικά ελικόπτερα που είχαν παραγγελθεί στην ιταλική εταιρεία Finmeccanica έπειτα από κατηγορίες για διαφθορά κατά τη συναλλαγή που έγινε το 2010.

Το υπουργείο Άμυνας «άρχισε τη διαδικασία για να ακυρωθεί το συμβόλαιο για την αγορά 12 ελικοπτέρων AW101 (AgustaWestland)», αναφέρεται σε ανακοίνωση. Η AgustaWestland είναι θυγατρική της Finmeccanica.

Το συμβόλαιο για τα 12 στρατιωτικά ελικόπτερα ήταν ύψους 748 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με τους όρους του, το σύνολο των ελικοπτέρων πρέπει να έχει παραδοθεί ως το 2014 και η Ινδία έχει ήδη παραλάβει τρία.

Η ινδική κυβέρνηση ζητεί επίσης από την ιταλική επιχείρηση να «απαντήσει μέσα σε επτά ημέρες» στο ερώτημα αν οι όροι του συμβολαίου και του «συμφώνου ακεραιότητας» που υπογράφηκε το 2010 έχουν παραβιαστεί.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ήδη ανακοινώσει χθες Πέμπτη πως αναστέλλει τις πληρωμές προς τη Finmeccanica ενώ η ινδική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι θα ακυρώσει το συμβόλαιο, αν αποδειχθούν οι κατηγορίες για διαφθορά σε βάρος του επικεφαλής της Finmeccanica.

Ο Τζουζέπε Όρσι, ο οποίος ηγείται του ιταλικού ομίλου, είναι από τον Απρίλιο του 2012 ο στόχος μιας έρευνας που διεξάγεται στο πλαίσιο του συμβολαίου αυτού. Συνελήφθη την Τρίτη.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, κατά τη συναλλαγή για τα ελικόπτερα είχαν δωροδοκηθεί, μέσω μεσαζόντων, ινδοί αξιωματούχοι «με τη συμφωνία των επικεφαλής της AgustaWestland, ιδιαίτερα του Τζουζέπε Όρσι», όπως αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το δικαστήριο του Μπούστο Αρσίτσιο (βόρεια Ιταλία), σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

TAGS