Τρεις βουλευτές του παλαιστινιακής ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, οι οποίοι επισκέπτονταν για πρώτη φορά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απελάθηκαν σήμερα το πρωί από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο διοργανωτής της επίσκεψης και πρόεδρος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύει στη Σόφια, ο Μοχντ Αμπουάσι.

«Πράκτορες της βουλγαρικής υπηρεσίας ασφαλείας DANS εισήλθαν σήμερα το πρωί στα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι τρεις βουλευτές και τους οδήγησαν στο αεροδρόμιο. Οι βουλευτές εγκατέλειψαν τη Σόφια για την Κωνσταντινούπολη στις 10.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος)», είπε ο Αμπουάσι.

Οι βουλευτές είχαν φθάσει στη βουλγαρική πρωτεύουσα στις 13 Ιανουαρίου διαθέτοντας στο διαβατήριό τους θεώρηση έως ενός μήνα. Είχαν προσκληθεί από το Κέντρο Μελετών Μέσης Ανατολής για να λάβουν μέρος σε συνέδριο για τη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιείτο σήμερα στη Σόφια.

Σύμφωνα με τον Αμπουάσι, οι βουλευτές έλαβαν γραπτή εντολή από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα. «Οι πράκτορες τους εξήγησαν ότι έπρεπε να φύγουν λόγω της μεγάλης πολιτικής πίεσης που ασκείται στη χώρα από το Ισραήλ».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τσβέταν Τσβετάνοφ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV7 ότι οι βουλευτές έφυγαν από τη χώρα. «Οι άνθρωποι αυτοί εισήλθαν στη Βουλγαρία με θεώρηση του διαβατηρίου τους αλλά έδειξαν, αμέσως μετά την είσοδό τους στη Βουλγαρία, ότι είχαν διαφορετικά κίνητρα από αυτά που είχαν δηλώσει».

Η Βουλγαρία έλαβε χθες τις αποστάσεις της από την εν λόγω επίσκεψη.