Την 7η Ιουλίου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Μάλι, σύμφωνα με υπουργό της μεταβατικής κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας.

Ο Μούσα Σίνκο Κουλιμπάλι, υπουργός Εδαφικής Διοίκησης, σημείωσε ότι οι εκλογές θα αποτελέσουν σταθμό στην πορεία σταθεροποίησης της χώρας, μετά τη γαλλική και δυτικοαφρικανική επέμβαση για την εκδίωξη ισλαμιστών ανταρτών από το βορρά της χώρας.

Οι βουλευτικές εκλογές αναμένεται να ακολουθήσουν στις 21 Ιουλίου, ταυτόχρονα με το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν αποδειχτεί αναγκαίος.

Οι προεδρικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο ματαιώθηκαν λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο στρατός είχε χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα για την επέμβασή του στην πολιτική ζωή την ανάγκη αντιμετώπισης της ισλαμιστικής ανταρσίας στο βορρά.

Η συμμαχία ισλαμιστών και τουαρέγκ αποσχιστών είχε εκμεταλλευτεί το πολιτικό χάος το οποίο είχε προκληθεί από το πραξικόπημα και είχε καταλάβει περιοχή μεγαλύτερη από την έκταση της Γαλλίας στο βόρειο Μάλι.

Ο κ. Κουλιμπάλι έκανε λόγο για πανεθνικές εκλογές οι οποίες θα παίξουν ρόλο επανενοποίησης του λαού του Μάλι.

TAGS