Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη αλ-Σαντάντεχ της ανατολικής Συρίας ύστερα από τρεις ημέρες σφοδρών μαχών, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ διένειμε πρόσθετες ποσότητες τροφίμων στον πληθυσμό της περιοχής τις τελευταίες ημέρες, ενώ «μια ομάδα της επισκέφθηκε την πόλη αλ-Σαντάντεχ την οποία περίπου 40.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν για την πόλη αλ-Χασάκεχ».

Αντάρτες κατέλαβαν χθες την αλ-Σαντάντεχ στην πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου ανατολική Συρία έπειτα από σκληρές μάχες κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 30 αντάρτες και 100 στρατιώτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η βορειοανατολική Συρία επλήγη από τέσσερα χρόνια ξηρασίας πριν αρχίσει η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από σχεδόν δύο χρόνια, με αποτέλεσμα η περιοχή να καταγράφει υψηλά ποσοστά υποσιτισμού κυρίως στα παιδιά, είπε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος Ελίζαμπεθ Μπιρς στη Γενεύη.

«Οι μάχες και η εκτόπιση μόνο επιδεινώνουν τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων», είπε αναφέροντας ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έστειλε πρόσθετα συσσίτια στην περιοχή αυτή την εβδομάδα.

Οι 40.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προστίθενται στα 2,5 εκατομμύρια των ξεριζωμένων Σύρων, προσφύγων στη χώρα τους, πολλοί από τους οποίους ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα, σήμερα στη Βηρυτό, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 100 πολίτες απήχθησαν από διάφορες ένοπλες οργανώσεις χθες στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν φόβοι για «απαγωγές με θρησκευτικά κίνητρα».