Το Ανώτερο Δικαστήριο της Κένυας έδωσε το πράσινο φως στον Ουχούρου Κενιάτα να λάβει μέρος στις εκλογές του επόμενου μήνα, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα ότι η επικείμενη δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) τον καθιστούν μη εκλόγιμο.

Ο Κενιάτα, πρώην υπουργός Οικονομικών της αφρικανικής χώρας και γιος του πρώτου προέδρου της Κένυας, είναι ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους από το ΔΠΔ για την ενορχήστρωση των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ φυλών στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.200 άνθρωποι μετά την προηγούμενη τέτοια εκλογική διαδικασία, το 2007.

Θεωρείται ο δεύτερος επικρατέστερος υποψήφιος μετά τον πρωθυπουργό Ράιλα Οντίνγκα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου.

Εάν ο Κενιάτα κερδίσει, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό με την ιδιότητα του προέδρου ενδέχεται να γίνει για να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου στη Χάγη, καθώς μια πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να γίνει τον Απρίλιο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε επίσης τη συμμετοχή στις εκλογές του Ουίλιαμ Ρούτο, πρώην υπουργού Παιδείας και υποψηφίου αντιπροέδρου του Κενιάτα. Ο Ρούτο διώκεται επίσης από το ΔΠΔ για τα αιματηρά επεισόδια του 2007 μαζί με δύο άλλα πρόσωπα, που φέρονται ότι υποκίνησαν την μετεκλογική βία. Οι δύο πολιτικοί αρνούνται τις κατηγορίες.