Η κυβέρνηση της Γερμανίας διέψευσε σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκαγκ Σόιμπλε παρενέβη στην προεκλογική εκστρατεία στην Ιταλία, εκφράζοντας την υποστήριξή του στον κεντρώο συνασπισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο δήλωσε πως ο πολιτικός προϊστάμενός του ουδέποτε έδωσε και δεν δίνει συμβουλές για εκλογές σε τρίτες χώρες, θετικές ή αρνητικές.


Άναψε «φωτιές» το περιοδικό L'Espresso

Την Πέμπτη, το εβδομαδιαίο περιοδικό L’ Espresso, το οποίο πρόσκειται στην κεντροαριστερά, επικαλέσθηκε αποδιδόμενες στον Σόιμπλε δηλώσεις σχετικά με την ανάγκη να μην ξαναψηφίσουν οι Ιταλοί τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην εκλογική αναμέτρηση της 24ης - 25ης Φεβρουαρίου.

Ο Σόιμπλε ναι μεν παραχώρησε τη συνέντευξη στο L’ Espresso και συμφώνησε να δημοσιευθούν δηλώσεις του, «όμως τα λόγια του δεν ειπώθηκαν έτσι ακριβώς και δεν υπήρξε συμφωνία να δημοσιευθούν», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου.

Το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι ο Σόιμπλε απλώς διατύπωσε θετικές παρατηρήσεις για τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εισήγαγε ο Μόντι στην Ιταλία.

Στη συνέντευξή του, ο Σόιμπλε προέτρεψε τους Ιταλούς «να μην εμποδίσουν τον δρόμο που έχει στρώσει ο Μάριο Μόντι, διότι η οδός της σταθερότητας είναι η καλύτερη», προσθέτοντας πως «με την κυβέρνηση του Μόντι, η Ιταλία κατέστη ισχυρότερη».

Σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσε το L’ Espresso, ο Σόιμπλε φέρεται να έχει δηλώσει ότι μία νίκη του επιρρεπούς στα σκάνδαλα Μπερλουσκόνι θα καθιστούσε αδύναμη την Ιταλία και όλη την Ευρώπη.

«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να είναι δεινός στην προεκλογική στρατηγική. Όμως η συμβουλή μου προς τους Ιταλούς είναι να μην επαναλάβουν τα λάθη που ήδη έχουν κάνει και να μην συνεχίσουν να τον ψηφίζουν», φέρεται να πρόσθεσε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.