«Μετά τις συλλήψεις και τις αποκαλύψεις των ημερών αυτών μπορούμε πράγματι να κάνουμε λόγο για ένα νέο σκάνδαλο σαν εκείνα της δικαστικής έρευνας 'Καθαρά Χέρια', πριν από είκοσι χρόνια», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της Rai.

Ο Μόντι σχολίασε τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών για απόπειρα χρηματισμού ξένων αξιωματούχων από μέρους της αμυντικής βιομηχανίας Finmeccanica, στο τραπεζικό σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στην Σιένα καθώς και σε καταγγελίες για υπεξαιρέσεις από μέρους πολιτικών.

Σχολιάζοντας το θέμα ο Μόντι πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία που διαθέτουμε είναι παραπλήσια με την έρευνα Καθαρά Χέρια αλλά η ελπίδα είναι μικρότερη. Την περίοδο 1992-1993 είχαμε μια δράση η οποία εκλαμβανόταν ως απελευθερωτική. Υπήρχε η πεποίθηση ότι η δράση της δικαιοσύνης και η συνειδητοποίηση των πολιτών θα οδηγούσαν στην πάταξη του φαινομένου. Στην πραγματικότητα, όμως, η δράση των δικαστών συνεχίσθηκε, η συνείδηση των Ιταλών και ιδίως των πολιτικών επαναπαύτηκε και βρεθήκαμε πάλι στο ίδιο σημείο».


Ανασκεύασε τις δηλώσεις του περί δωροδοκίας ο Μπερλουσκόνι

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανασκεύασε τις χθεσινές δηλώσεις του με τις οποίες είχε υποστηρίξει ότι «το να πληρώνει κανείς δωροδοκίες στο εξωτερικό είναι αναγκαίο».

Σε σημερινή συνέντευξή του στην ραδιοφωνία της Rai, ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι «δεν αναφέρθηκε ποτέ σε δωροδοκίες διότι αποτελούν αδίκημα, το οποίο πρέπει να αποφεύγεται και όταν διαπράττεται, επιβάλλεται να τιμωρείται».