Λίγες μόλις ώρες μετά τη «βροχή» μετεωριτών που συγκλόνισε τη Ρωσία και όλη την Υφήλιο, πολύ κοντά από τη Γη πέρασε ένας αστεροειδής, μεγέθους περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, ο οποίος ήταν ορατός από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.
Δείτε ζωντανά:Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, αφού ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα.

Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.

Ο DA14 πέρασε στις 21:24 ώρα Ελλάδος σε απόσταση περίπου 27.650 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ ήταν ορατός με τη βοήθεια μικρού τηλεσκοπίου, σε ένα μεγάλο μέρος του ανατολικού ημισφαιρίου, δήλωσαν επιστήμονες της NASA.

Διαστημική... αξία

Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία εξόρυξης «Deep Space», η αξία του υπολογίζεται σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο αστεροειδής μπορεί να υποκρύπτει νερό αξίας 65 δισεκατομμυρίων και μέταλλα, αξίας περίπου 130 δισ. δολαρίων. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, μόνο το 10% της μάζας του αστεροειδούς είναι εύκολα εξορύξιμο.

Η Deep Space δεν θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον αστεροειδή, καθώς η τροχιά του εμφανίζει πολύ μεγάλη κλίση συγκριτικά με τη Γη, γεγονός που θα έκανε ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα. Εξάλλου δεν διαθέτει τον εξοπλισμό ώστε να προσγειωθεί στον αστεροειδή και να ξεκινήσει επιχειρήσεις εξόρυξης αν και το κόστος θα ήταν απαγορευτικό.