Πρόταση για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα και τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές διατύπωσε, σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μπράνκο Τσερβένκοφκι, η οποία όμως απορρίφθηκε από το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι παρουσίασε πρόταση δύο βασικών σημείων, η οποία περιλαμβάνει την αναβολή των δημοτικών εκλογών για περίπου έναν μήνα και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφόσον οι συνδυασμοί του SDSM λάβουν έστω και μία ψήφο παραπάνω από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος VMRO-DPMNE, στις δημοτικές εκλογές.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι, εφόσον η κυβέρνηση του Ν.Γκρούεφσκι αποδεχτεί την πρόταση αυτή, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, από την οποία αποχώρησαν στις 24 Δεκεμβρίου, μετά τα επεισόδια στο Κοινοβούλιο.

«Εάν η πρόταση αυτή, των δύο σημείων, γίνει αποδεκτή, τότε οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα επιστρέψουν στη Βουλή, επειδή, άλλωστε, είναι ο μοναδικός τρόπος να αναβληθούν οι δημοτικές εκλογές σε αυτή τη φάση, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία δύο τρίτων, επομένως είναι απαραίτητη η παρουσία μας στη Βουλή» δήλωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος πρόσθεσε ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η αντιπολίτευση θα απέχει από τις δημοτικές εκλογές και οι βουλευτές της θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στη Βουλή.

Οι δημοτικές εκλογές έχουν προκηρυχθεί για τις 24 Μαρτίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Το VMRO-DPMNE, σε ανακοίνωση του, αμέσως μετά την πρόταση που διατύπωσε ο κ. Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τόσο το αίτημα αναβολής των δημοτικών εκλογών όσο και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα. Το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη ότι το μοναδικό σημείο στο οποίο μπορεί να συναινέσει είναι να παραταθεί για 3 - 4 ημέρες η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, ώστε να προλάβει η αντιπολίτευση να καταρτίσει τους συνδυασμούς της.