Ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Κογκρέσο να δημιουργήσει ένα Ταμείο Ενεργειακής Ασφάλειας για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο θα προικοδοτηθεί με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, από ομοσπονδιακά έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Αυτή η επένδυση ύψους 2 δισ. δολαρίων θα υποστηρίξει τις έρευνες πάνω σε μια ποικιλία αποδοτικών τεχνολογιών, π.χ. προηγμένα οχήματα που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια, εγχώρια βιοκαύσιμα και φυσικό αέριο», αναφέρει υπόμνημα του Λευκού Οίκου, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η κλιματική αλλαγή και η στροφή σε καθαρότερες μορφές ενέργειας ήταν ένα από τα ζητήματα, στα οποία επικεντρώθηκε η ετήσια ομιλία του αμερικανού προέδρου για την κατάσταση του έθνους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι διατεθειμένος να κάνει βήματα με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη θωράκιση των μεγαλουπόλεων έναντι της κλιματικής αλλαγής. Όπως άλλωστε προειδοποίησε ο ίδιος στην ομιλία του, «εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει σύντομα για να προστατεύσει τις επόμενες γενιές, θα το κάνω εγώ».

«Θα κατευθύνω την κυβέρνησή μου να εκπονήσει σχέδιο με δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε, τώρα και στο μέλλον, για να περιορίσουμε τη ρύπανση, να προετοιμάσουμε τις κοινότητές μας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για να επισπεύσουμε τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες πηγές ενέργειας», προανήγγειλε ο κ. Ομπάμα.