Ο μεγαλύτερος συνασπισμός κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης κατηγόρησε σήμερα τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, σύμμαχο της Δαμασκού, για "στρατιωτική επέμβαση" στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
 

Σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, μέλη της Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν χθες σφοδρή επίθεση σε τρία χωριά στην περιοχή Κουσέιρ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου, προκαλώντας θύματα μεταξύ των πολιτών και θρησκευτικές εντάσεις, ωθώντας "εκατοντάδες" κατοίκους σε έξοδο.

Η Χεζμπολάχ είναι ισλαμικό σιιτικό κόμμα ενώ η πλειονότητα του συριακού πληθυσμού και των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι σουνίτες.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε "βαρέα όπλα όπως όλοι ξέρουν του στρατού του συριακού καθεστώτος".

Πρόκειται για "σοβαρή απειλή για τις λιβανο-συριακές σχέσεις, για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή", τονίζει το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου έχει την ευθύνη για να θέσει τέρμα στην "επίθεση" αυτή.

Ο Λίβανος είναι διχασμένος, όσον αφορά τη σύγκρουση στη Συρία, ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της που επικρατούν στην κυβέρνηση και στηρίζουν τη Δαμασκό, και στην αντιπολίτευση που στηρίζει την εξέγερση κατά του συριακού καθεστώτος.

Το Σάββατο, μέλη των συριακών Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού της αντιπολίτευσης ανέφεραν μάχες μεταξύ των ανταρτών και μελών της Χεζμπολάχ στο Κουσέιρ.

Το Οκτώβριο του 2012 ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε δηλώσει ότι μέλη του κόμματός του πολεμούσαν τους σύρους αντάρτες από μόνοι τους, χωρίς να έχουν λάβει εντολή από το κόμμα.

Η Χεζμπολάχ εκδίδει από καιρό σε καιρό ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρει το θάνατο ενός μαχητή της "κατά την άσκηση του καθήκοντός του στον ιερό πόλεμο" (τζιχάντ), χωρίς να δίνει διευκρινίσεις. Η λιβανική αντιπολίτευση δηλώνει ότι είναι μέλη του κόμματος που πολεμούν στη Συρία.