Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκε και συνομίλησε στα Σκόπια ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εξετάζοντας μεταξύ άλλων, το θέμα της Συμφωνίας Φιλίας, Συνεργασίας και Σχέσεων Καλής Γειτονίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.
Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει προτείνει η Σόφια προς τα Σκόπια, τα σημεία της οποίας εξετάζονται από ομάδες εργασίες των δύο χωρών που έχουν συσταθεί για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία αυτή βασίζεται στις αρχές της Διακήρυξης του 1999 μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ.

Οι Γκρούεφσκι και Μπορίσοφ εξέφρασαν τη δέσμευση τους για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς και την αντιμετώπιση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας, στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η υλοποίηση των έργων του 'Αξονα 8, με έμφαση στην ανάπτυξη της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Σόφιας-Σκοπίων.

Οι Γκρούεφσκι και Μπορίσοφ εκτίμησαν ότι οι δύο χώρες πρέπει να επικεντρωθούν σε ζητήματα διασυνοριακής συνεργασίας, με την αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η χθεσινή επίσκεψη του κ. Μπορίσοφ στα Σκόπια, αποτελεί την απαρχή για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες γνωρίζουν «δοκιμασία» μετά τη στάση της Σόφιας, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε . τον Δεκέμβριο του 2012, να μην στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.

Η Βουλγαρία, τους προηγούμενους μήνες, είχε κατηγορήσει την ΠΓΔΜ ότι επιδίδεται σε «αντιβουλγαρική προπαγάνδα» στο εσωτερικό και ότι δεν σέβεται τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας.