Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισε σήμερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν, αφού άρχισε σήμερα στην Ιερουσαλήμ η δίκη του για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.
Ο Λίμπερμαν δεν έκανε κανένα σχόλιο κατά την άφιξή του στο δικαστήριο, όπου θα βρεθεί ενώπιον τριών δικαστών.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι το Δεκέμβριο του 2009 επεδίωξε και πέτυχε να προαχθεί ο πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στη Λευκορωσία Ζέεβ Μπεν Αρίε, ο οποίος του είχε δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες για μια αστυνομική έρευνα που διεξαγόταν εναντίον του Λίμπερμαν στη Λευκορωσία έπειτα από αίτημα της ισραηλινής δικαιοσύνης.

Ο Λίμπερμαν επιβεβαίωσε πως ο Ζέεβ Μπεν Αρίε τού είχε δώσει μυστικά μια επιστολή η οποία περιείχε έγγραφα σχετικά με αυτό το αίτημα διεξαγωγής έρευνας. «Διάβασα την επιστολή και του είπα "σταμάτα τις βλακείες σου", μετά πέταξα την επιστολή στην τουαλέτα και τράβηξα το καζανάκι», υποστήριξε ο Λίμπερμαν.

Οι ποινές για τα αδικήματα της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης είναι φυλάκιση τριών ετών χωρίς αναστολή.

Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοσταθμό, η υπεράσπιση δεν ζήτησε από το δικαστήριο επιτάχυνση της διαδικασίας, έτσι η ακροαματική διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις 7 Μαΐου.

Ο Λίμπερμαν, αρχηγός του υπερεθνικιστικού κόμματος Ισραήλ Μπεϊτεϊνού το οποίο είναι σύμμαχος του Λικούντ, του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δηλώσει πως είναι αθώος και πως επιθυμεί μια γρήγορη δίκη που θα του επέτρεπε, εφόσον αθωωθεί από τη δικαιοσύνη, να επιστρέψει στο υπουργείο Εξωτερικών στην επόμενη κυβέρνηση που επιχειρεί να σχηματίσει ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Λίμπερμαν, ο Νετανιάχου τού υποσχέθηκε να τού φυλάξει τη θέση αυτή περιμένοντας το τέλος της δίκης.

Σύμφωνα με τον Μοσέ Νέγκμπι, νομικό σχολιαστή του δημόσιου ραδιοσταθμού, αν οι δικαστές καταδικάσουν τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν σε ποινή μεγαλύτερη από τρεις μήνες φυλάκιση, δεν θα μπορεί να είναι πλέον βουλευτής για μια περίοδο επτά ετών, πράγμα που μπορούσε «να σημάνει το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του».