Από 10.000 ως 45.000 Κούρδοι-σύμφωνα με τις αρχές και τους διοργανωτές, αντίστοιχα-συμμετείχαν σε μια διαδήλωση η οποία έγινε χθες στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, απαιτώντας την απελευθέρωση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτζαλάν από τις αρχές της Τουρκίας αλλά και «δικαιοσύνη» μετά την δολοφονία τριών γυναικών, στελεχών του κουρδικού κινήματος, στο Παρίσι.
 

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι έφθασαν στην πόλη, έδρα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες-κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο-κρατούσαν πανό που έγραφαν συνθήματα όπως "Ελεύθερο Κουρδιστάν" καθώς και πορτρέτα του Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν δεκάδες γυναίκες οι οποίες φορούσαν λευκά μπλουζάκια με φωτογραφίες των τριών γυναικών οι οποίες δολοφονήθηκαν στο Παρίσι την 9η Ιανουαρίου στα γραφεία του Κουρδικού Κέντρου Πληροφόρησης και φράσεις όπως «χωρίς τη γυναίκα, δεν υπάρχει ειρήνη". "Απαιτούμε δικαιοσύνη, απαιτούμε να υπάρξει λογοδοσία» για τις δολοφονίες, έγραφε ένα πανό.

"Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε δικαιοσύνη για αυτές τις τρεις συντρόφισσες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Ερόλ της Πολιτισμικής Ένωσης της Μεσοποταμίας. "Δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη στις γαλλικές αρχές", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι διαδηλωτές εξάλλου κατήγγειλαν την πρόσφατη σύλληψη 17 Κούρδων στο Μπορντό και στην Τουλούζη, στο πλαίσιο μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης και έρευνας περί εκβιασμών με σκοπό τη χρηματοδότηση του PKK. "Απελευθερώστε τους Κούρδους πολιτικούς κρατούμενους στη Γαλλία", έγραφε ένα πανό.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Οι Κούρδοι που ζουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια οργανώνουν κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο στην επέτειο της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, την 15η Φεβρουαρίου 1999.