Χωρίς την αντιπολίτευση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι θα διεξαχθούν τελικά οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, στις 24 Μαρτίου, αφού τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έληξε η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και η αντιπολίτευση δεν κατέθεσε εκλογικούς συνδυασμούς.
Με την απόφαση αυτή της αντιπολίτευσης διαφώνησαν δύο μικρά κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του κ. Τσερβένκοφσκι. Πρόκειται για το «Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα» και το κόμμα PEI το οποίο εκπροσωπεί μέρος των σλαβόφωνων μουσουλμάνων στην ΠΓΔΜ.

Διευκρινίζοντας ότι παραμένουν στο συνασπσιμό της αντιπολίτευσης, αμφότερα ανακοίνωσαν ότι θα κατέβουν με δικούς τους υποψήφιους σε τέσσερις δήμους της χώρας. Στις δημοτικές εκλογές θα συμμετάσχουν ακόμη το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και τα αλβανικά κόμματα, DUI του Αλί Αχμέτι, DPA του Μέντουχ Θάτσι και NDP του Ρούφι Οσμάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ, αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τον προβληματισμό τους σχετικά με την επιλογή για αποχή από τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο δεν έχουν εκφράσει δημόσια τη διαφωνία τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη θέση για αποχή της αντιπολίτευσης επέμεινε ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος και πήρε πάνω του όλο το ρίσκο της απόφασης.

Τα στελέχη της αντιπολίτευσης που φέρεται να διαφώνησαν με την απόφαση για αποχή από τις δημοτικές εκλογές, θεωρούν ότι θα είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για την αντιπολίτευση να απολέσει ορισμένους δήμους-προπύργια της, όπου θα επικρατούσε σίγουρα, όπως στη Στρούμιτσα, στο Κουμάνοβο και την Οχρίδα. Το επόμενο βήμα της αντιπολίτευσης, όπως έχει προαναγγελθεί, θα είναι η ομαδική παραίτηση των 42 βουλευτών της.

Αναλυτές στα Σκόπια σημειώνουν ότι η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα, έχει επισκιάσει όλες τις εξελίξεις και αν δεν βρεθεί λύση το προσεχές διάστημα, προειδοποιούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ενδιάμεση έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ που θα δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο, ίσως προχωρήσει στην άρση της σύστασης προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Σημειώνεται ότι λόγω του πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ, ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της Ε.Ε. Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, ματαίωσε την προγραμματισμένη για τις 19 Φεβρουαρίου επίσκεψή του στα Σκόπια.